Corona (Covid-19) en Bedrijfshulpverlening

Ik ben BHV-er, gelden voor mij speciale regels?

De inzet van BHV-ers blijft erg belangrijk, juist nu. BHV-ers zijn onderdeel van de kritische processen en moeten in voldoende mate aanwezig zijn om de panden verantwoord open te houden. De aanwezigheid van BHV-ers mag niet in gedrang komen. Ook niet in deze bijzondere tijden.

Wat zijn de nieuwe regels voor BHV=acties?

In verband met de Corona-pandemie is de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) op 23 maart 2020 met een aangescherpte richtlijn gekomen voor de inzet van first-responders en burgerhulpverleners. Advies is om deze richtlijn net als het Rode Kruis op 24 maart per direct in te voeren. Voor de inzet van BHV-ers betekent dat zij hun inzet aanpassen.

Volwassen zonder duidelijke of bewezen infectie: Geen Mond op Mond beademing; wel borstcompressie en gebruik AED. (denk aan uw handschoenen, mondkapje en veiligheidsbril)

Volwassen verdacht met infectie Corona-virus: Geen mond op mond beademing; geen borstcompressie wel AED. (denk aan uw handschoenen, mondkapje en veiligheidsbril)

Kinderen: handelen conform opleiding is veilig!

Advies:

Reduceer aantal betrokken BHV-ers in de ruimte, maximaal 2 BHV-ers, overige hulpverleners staan op gepaste afstand; een BHV-er masseert, de andere BHV-er staat bij de voeten van het slachtoffer in verband met het aflossen voor de massage.

Mag ik mond-op-mond beademing toepassen als dat nodig is?

Nee! Een pocketmask, kiss of live of andere hulpmiddelen zijn niet veilig en moeten niet worden gebruik

Denk aan uw eigen veiligheid!

Info:

RIVM: www.rivm.nl

Nederlandse Reanimatieraad: www.reanimatieraad.nl

Oranje Kruis: www.hetoranjekruis.nl